* Ovet ja ikkunat

Ovet

Sisätilojen kulkuaukoissa käytetään useimmiten joko perinteistä saranallista ovea tai nykyaikaisempaa liukuovea. Myös erilaiset verhoratkaisut sopivat monesti.

Patenttiratkaisua kaikkiin oviaukkoihin ei ole olemassa. Ulkonäkö, käyttötottumukset, tekniset vaatimukset, remonttiaika, raha jne. yhdessä ratkaisevat soveliaimman oviratkaisun.

Kauneus on aina katsojan silmässä. Yksi pitää saranaovesta. Toinen halajaa modernia liukuovea lasipinnalla.

Myös rakenneteknisesti ovella saattaa olla merkitystä. Saranaovi eristää ääntä yleensä paremmin kuin liukuovi. Myös paloturvamääräykset saattavat joissain tapauksissa vaatia saranaoven joko puisena tai metallisena.

Liukuovi

Liukuovi liukuu oviaukosta sivulle eikä vaadi tilaa juurikaan etu- tai takapuolelle. Sivusuunnassa tilaa on oltava vähintään oven leveyden verran. Oven voi asentaa myös seinän sisään huomaamattomasti liukuvaksi.

 

 

Perinteinen saranaovi

Massiiviovi

Usein varsinkin vanhemmat ovet ovat  umpipuuta eli ns. massiiviovia. Ovet yleisimmin peilikuvioisia. Mitoituksessa ei yhtenäistä käytäntöä.

”Pahviovi”

 60-70 -luvulla alkoivat kevyet väliovet yleistymään ja ovikoot samalla vakiintuivat. Esim ovimerkintä 9*21 tarkoittaa 90cm leveää ja 210cm korkeaa oven asennusaukkoa, johon ovi karmeineen mahtuu. Itse ovi on noin 5 cm pienempi suuntaansa.

Ovi on rakenteeltaan kevyt: sisällä pahvisia ”hunajakennoja” ja ulkopinnat muotoonpuristettua kuitulevyä. Ovet joko laaka- tai peiliovia. Niissä joko on tai ei ole huullosta.

Oven kunnostus vai vaihto uuteen

Ovien vaihtaminen tai vanhojen kunnostaminen on aina tapauskohtainen päätös. Uusi ”pahviovi” maksaa reilun satasen kun taas peilioven maalaus maksaa 2-4 kertaisesti. Asiakkaan vaatimustaso ja sitä seuraava pohjatöiden määrä ratkaisee. Käytännössä hyvin usein pahviovet vaihdetaan uusiin ja massiiviovet kunnostetaan.

 

Maalaamme aina asiakkaan toiveen mukaisesti. Maalattu kiiltävällä valkoisella alkydimaalilla.

Mitä kiiltävämpi maali sitä tarkempi oltava pohjatöissä. Usein peiliovien kehiä ja peilejä korostetaan kaksi- jopa kolmivärisellä maalauksella.

<== lue lisää remonttiasiaa vasemman reunan linkeistä

 

Ikkunat

Perinteiset puiset ikkunat vaativat paljon enemmän huoltoa ja kunnostusta kuin nykyaikaiset, joissa on yhdistetty alumiinia puuhun. Alumiini ottaa vastaan ja kestää ilmaston synnyttämät rasistukset puuta paremmin.

Milloin kannattaa korjata, milloin uusia?

Arviointi korjaustarpeesta on ok-taloissa asukkaalla ja asunto-osakeyhtiöissä hallituksella ja isännöitsijällä. Mutta ikkunoiden sisäpuolinen maalaus, mikä kuuluu osakkaan vastuulle, on syytä tehdä aina kun siltä näyttää tai kun asuntoa remontoidaan muuten. Yleensä maalausken yhteydessä uusitaan samalla tiivisteet.

Varsinkin Hgin keskusta-alueen vanhoissa kerrostaloissa on erittäin paksut ulkoseinät.  Ikkunoiden maalauksen yhteydessä kunnostetaan ns. ikkunasmyygit eli ikkunasyvennys. Niiden pinta on hyvin usein halki tai säröillä.

Kuvassa maalataan sisäpuitteita ja smyygiä.

 

 

<== lue lisää remonttiasiaa vasemman reunan linkeistä