Totta vai tarua

Kyllä maailmaan puhetta, nettikeskusteluja ja mainontaa riittää mutta, mutta … Mikä niistä on sinulle ajankohtaista, mikä tärkeää ja ennen kaikkea luotettavaa tietoa? Netti kuhisee vääriä, ymmärtämättömiä ja tietämättömiä profeettoja, vaikka mahtuu joukkoon asiantuntijoitakin.

Artikkeleillani yritän toisaalta selventää sinulle joitain remontointiin liittyviä termejä ja toisaalta laitan sinut ajattelemaan ja ymmärtämään  miten sinua yritetään joskus yritetään ”vedättää sanoilla”.
 
 
 

*****   VEROASIAA   *****

 

Kotitalousvähennys ja sen edellytykset

´Meidän työstä saat aina kotitalousvähennyksen`  Niin kai yleensä mutta muista kuitenkin, että verottajalla on lopullinen ja yksipuolinen päätösvalta. Kotitalousvähennys ei ihan aina tule kuin illallinen Manulle, vaikka urakoitsija niin väittääkin.

Perusedellytys on voimassaoleva y-tunnus. Jos sitä ei ole, ei sinulla ole  mahdollisuutta kotitalousvähennykseen.

Tutustu YTJ-tietopalveluun klikkaamalla Tutustu YTJ-yritysrekisteriin

Työ ja tarvikkeet eriteltyinä jo tarjouksessa

Teen tarjoukseni aina ”kaksiosaisina”. Tarjouksestani näet paljonko työ ja  tarvikkeet maksavat. Sama toistuu laskussa, johon tarvittaessa olen lisännyt ne erät, joista on sovittu tarjouksen teon jälkeen. Laskuni liitteenä saat esitäytetyn kotitalouvähennyslomakkeen – vain henkilötunnuksesi ja allekirjoituksesi puutuvat.

Kotitalousvähennys  käytännössä

Esimerkkilaskelma kun maksat yritykselle työkorvausta 5000€

Maksat yritykselle työkorvausta                                       5 000 €

Vähennät siitä kotitalousvähennyksen 45 %                       2 250 €

Lisäät summaan omavastuuosuuden                                   100 €

Verosi vähenevät  teoriassa                                            2 150 €

Verosi vähenevät todellisuudessa vain                               2 000 €

 ”Viiden tonnin remppa maksaa vain kolme tonnia”

Maksimihyödyn kotitalousvähennyksestä saa, kun työveloitus on 4667 € tai enemmän. Puolisot voivat tehdä molemmat samansuuruisen vähennyksen.

Verottajan hyväksymä suurin verovähennys on 2000 €/henkilö/vuosi.  Mikäli teetät useita töitä vuoden aikana maksat omavastuuosuuden vain kerran.

Lue lisää verottajan sivuilta.

vero.fi linkki ei toimi

 
 
 
 
 

 *****    KULUTTAJA-ASIAA    *****

 

Takuu

Paljon puhetta mutta vähän villoja. Onko sinulla uskomus, että keittiö on huono mikäli sille ei anneta takuuta?

Kuluttajaviraston sivulta kopioituja lauseita takuusta.

Laki ei määrää antamaan takuuta. Jo kuluttajansuojalaki turvaa kuluttajalle tietyt perusoikeudet virhetilanteissa. Takuun antaminen on vapaaehtoista ja sitä käytetään myyntivalttina yleisesti…  
 
Takuuaika ei ole sama kuin yrityksen vastuuaika virheestä.
 
Kuluttajansuojalaissa ei ole määritelty tuotevirheiden tarkkoja vastuuaikoja.
 

kuluttajavirasto.fi linkki ei toimi

Jos sinulle luvataan takuu niin pyydä saada nähtäväksesi takuuehdot ennen tilaustasi. Takasivun pikkupräntit lienevät erilaista tekstiä kuin myyjän suurpiirteinen suullinen puhe. Puhe on puhetta mutta teksti pätee.

Lisätakuu ei liene pahasta mutta mikäli se on päätöksesi pohjana niin saatat pettyä ellet ymmärrä sen todellista merkitystä itsellesi.

Tyhmiä kysymyksiä ei ole, joten kysy myyjältä kaikki sinulle epäselvät seikat.

 

Toimintatakuu – älä haksahda halpaan!

Myin vuosia sitten erään tunnetun keittiöliikkeen kalusteita. Valmistaja antoi niille 10v toimintatakuun. Kuulostaa hyvältä! Takuu kattoi vain uuden osan virheellisen tilalle tai vastaavan rahasumman mikäli samaa tai sopivaa osaa ei voitu toimittaa. Eli kun sarana hajosi niin… uusi sarana postitse tai ”pari euroa” tilille. Toimintatakuu ei edellyttänyt muuta.

Käytän itse pääosin itävaltalaisia Blum-merkkisiä mekanismeja, saranoita jne… Samoja mekanismeja käyttävät johtavat keittiöliikkeetkin, joista osa antaa edellä kuvaamani käyttötakuun ja osa ei.

Milloin asiakkaalla on oikeus jättää osa laskusta maksamatta?

Netissä neuvotaan usein riitatilanteissa: ”Jätä koko lasku maksamatta…jätä puolet maksamatta… ”. Eivät ole ihan lain hengen mukaisia neuvoja ja saattavat aiheuttaa vain lisäharmia.

Oikeus pidättyä maksusta, Kuluttajansuojalaki luku 5, § 7

Ostajalla on myyjän viivästyksen perusteella oikeus pidättyä maksamasta kauppahintaa. Ostaja ei kuitenkaan saa pidättää rahamäärää, joka ilmeisesti ylittää ne vaatimukset, joihin hänellä on viivästyksen perusteella oikeus.

 
 
 

*** SEKALAISTA REMONTEISTA***

 

Onko helppoa remonttia olemassa?

Elämäsi helpoin remontti on, kun pidät sen päässäsi suunnitelmana. Heti kun ryhdyt tuumasta toimeen niin syntyy sotkua ja pölyä; epäjärjestystä ja pieniä ongelmia. Kelle helppoa,  kelle ei!

Älä luota helppoon remonttiin. Toki mitä lyhyempi remonttiaika sitä pienemmästä ”vaivasta” on kysymys. Kysy aina tarkasti mitä ”helppo remontti” kohdallasi tarkoittaa.

Huonoa laatua vai suoranaista pettämistä?

Älä pelkää remontoida!  Nettikeskusteluista huolimatta valtaosa remonttimiehistä osaa asiansa. Suuri osa nettikeskusteluiden ”törkeistä rakennusvirheistä” on mielestäni kärjekkäitä kannaottoja, mitkä perustunevat usein asiakkaan ja tekijän välisen kommunikoinnin puutteisiin.

Käytetyt ammattittermit ja niiden merkityksen erilainen ymmärrys ovat hyviä riidankylväjiä. Asiakkaan odotukset saattavat olla korkeammat kuin hyvältä rakennustavalta edellytetään. Kysy ja keskustele ennen tilausta.

Remppamiehen täytyy muistaa tarkentaa omia lausuntojaan, selittää ammattitermien merkitys jne… Mutta vastuuta on myös sinulla. Kysy mieluummin kuin oletat. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Omassa tarjouksessani on seikkaperäisesti kerrottu mitä se pitää sisällään. Samoin otan usein kantaa laatuasioihin, jolloin niistä ei tarvitse jälkikäteen ”taistella”.

Lisätöiden tekeminen ennalta ilmoittamatta?

On yllättävän paljon urakoitsijoita, jotka yrittävät maksattaa asiakkaillaan lisätöitä ilmoittamatta niistä etukäteen. Huono tai epäselvä sopimus saattaa pakottaa sinut maksamaan ne, vaikka et haluaisikaan.

Omat työni ovat hyvin usein urakkapohjaisia, jolloin kaikki remonttiin liittyvät maksut ilmenevät tarjouksesta.  Näet siitä myös mitä mahdollinen lisätyö maksaa. Mitään lisätyötä en kuitenkaan tee sopimatta siitä kanssasi.

Aikataulun pitävyys – ei kai vaan monia työmaita päällekkäin?

Remppamies soittaa ja sanoo tulevansa ehkä huomenna tai kenties ylihuomisen huomenna, koska ”selitys, selitys, ”….

Suomeksi sama asia: toinen parempi hintainen työ pukkaa päälle ja hän ”hylkää” sinut.

Oma periaatteni on aivan toinen: yksi asiakas ja yksi työ kerrallaan. Aikataulut pitävät ja kaikki ovat levollisen tyytyväisiä.

Kirjallisesta sopimuksesta näet aikataulun johon sitoudun.

Sopimus kirjallisena vai suullisena?

Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinen. Jälkimmäinen on vain turvallisempi – molemmille.

Suullisen sopimuksen sisältö voi olla epämääräinen, sekava ja työ niin laaja, ettei ”Erkkikään saa selvää mitä sovittiin”.  Jos kumpikaan ei peräänny niin ”tappeluhan” siitä tulee. Älä tee suullisia sopimuksia.

Käytän kirjallista sopimusta, koska siihen on helppo kirjoittaa mistä sovittiin ja mistä ei.

 
 
 

*****    MATERIAALIASIAA    *****

 

Rungot lastulevyä vai kalustelevyä?

Illuusio paremmasta, kestävämmästä laadusta luodaan sopivalla sanakikkailulla.

Kaikki keittiömyyjät käyttävät lastulevyä runkolevyinä. Mikäli rungon haluaa muusta (massiivipuu, kimpilevy) materiaalista on syytä kääntyä puusepän puoleen.

Runkoina käytetty lastulevy on pinnoitettu molemmin puolin melamiinilevyllä. Reunapinnoissa on abs-muovinen tai melamiininauha.

Kalustelevy kuulostaa laadukkaammalta kuin lastulevy. Maksatkohan turhasta? Vertaus voisi yhtälailla kuulua: juristi vai lakimies? Sama ammattilainen mutta eri nimitys.

Tavallinen vai kosteuden kestävä runko keittiöön?

Osin samaa keittiövalmistajien sanakikkailun makua kuin lastulevyasiassa. Onko siis kosteuden kestävä lastulevy parempaa kuin tavallinen? On ja ei. Riippuu käytöstä.

Olipa runko vihertävää kosteutta kestävää tai tavallista levyä niin molemmat ovat yhtä hyviä valintoja keittiökäyttöön.

Jos keittiönkaapin runko turpoaa (=imee vettä)  niin… Hmmm! Runko lienee laadukas mutta käyttäjä on huonolaatuinen. ”Keittiö ei ole suihkutila.”

Kestää kosteutta ei tarkoita samaa kuin kestää vettä.

 Laminaatti; melamiini; mdf; lastulevy; kalustelevy …

Pieni yksinkertaistus: jos melamiini on sanomalehtipaperia niin laminaatti on aikakausilehtipaperia. Lähes samaa tavaraa mutta toisen valmistustapa tekee siitä vahvempaa. Molemmat nimittäin ovat ”paperia”.

Laminaatti- ja melamiinilevyt liimataan useimmiten lastulevyn päälle, jolloin koko rakennetta kutsutaan hieman virheellisesti melamiini- tai laminaattilevyksi. Laminaatista tehdään useimmiten työtasoja kun taas edullisempi melamiini sopii paremmin kalusteiden runkoihin. Poikkeuksia toki on.

Mdf on useimmiten ovimateriaali. Karkeasti kuvaten se on sahaus/hiontapölyä, mikä puristetaan kovassa paineessa sileäksi ja helposti maalattavaksi levyksi. Mdfn työstöominaisuudet ovat lastulevyä paljon paremmat.  Mdf-käyttösovellukset ovat erittäin laajat.