Ulkoportaat

Pientalon ulkoportaat ovat usein puiset mutta myös kivipäällysteisiä käytetään. Ne on syytä pitää kunnossa sekä ulkonäkösyistä mutta ennen kaikkea niitä käyttävien turvallisuus huomioiden.

Hyvien portaiden pääkriteeri on kuitenkin käveltävyys. Käveltävyyteen vaikutta kaksi tekijää: etenemä ja nousu. Portaan etenemä kertoo kuinka paljon kävelijä etenee yhdellä askeleella. Portaan nousu taas kertoo kuinka paljon kävelijä nousee yhdellä askeleella. Käyttökelpoisia arvoja ovat: etenemä 25-30 cm ja nousu 15-19 cm. Mitat vaikuttavat hieman toinen toiseen. Suositelluista arvoista voi (ja joskus joutuu) poiketa mutta portaiden kävely ei tunnu silloin luonnolliselta.

Puiset portaat on syytä tehdä riittävän paksusta kestopuusta tai kuusilankusta. Kuusi kestää mäntyä paremmin kosteutta ja vettä. Pintakäsittelyksi puuöljy tai  ”valttaus”.  Maalikin käy mutta… edessä lienee loputon maalauskierre.

Betoniportaat kannattaa päällystää joko luonnonkivellä tai ulkokäyttöön soveltuvalla laatalla. Laatan vedenimemiskyky ei saa olla liian suuri, sillä pakkanen rikkoo helposti märän laatan. Betoniportaissa on erityisen tärkeää tehdä kunnollinen vedeneristys laatan ja betonirungon väliin. Samalla on syytä harkita lämmityskaapelin asentamista jään sulattamiseksi.

 

Kuvassa erään kesämökin ulkoportaat. Nousu 13cm, etenemä vaihtelee 30 – 120 cm, materiaali kestopuu. Mitat eivät ole optimaaliset mutta käveltävyys on kohtalainen maaston kaltevuus asetti omat rajansa.

 

 

 

 

<== lue lisää remonttiasiaa vasemman reunan linkeistä